Щастието: тук и сега!

Щастието: тук и сега! Previous item Нашата равносметка за... Next item Как общуването в...

Щастието е това нещо, към което всеки се стреми съзнателно или несъзнателно. Знаем ли кое ни кара да бъдем истински щастливи? Вярваме ли в илюзии? Как да разберем къде се намираме в момента?

И макар всеки да има собствена индивидуалност, различни нужди, потребности и желания, ще ви разкажа как го разбирам  аз. То е съвкупност от всички тези неща, които научавам и изживявам всеки ден – срещите с хората, с които общувам; любовта във всичките ѝ форми и проявления; времето за мен самата и това прекарано със семейството ми; четенето, било то свързано или не с работата; удоволствието, което изпитвам докато приготвям храна и т.н., списъкът е дълъг. Щастието е силата, която ме кара да съм, да бъда, всеки ден и сега, в този момент.

Инсайтът…

Иска ми се все пак да призная, че до едно простичко прозрение достигнах сранително скоро – за да бъдеш щастлив, понякога е нужно просто да се огледаш наоколо, да си позволиш да усетиш и да се наслаждаваш на моментите. 

Щастието освен това се намира дори във възможностите пред теб да изучаваш всеки дребен детайл от веригата, който някога те е затруднявал или пък си се страхувал да признаеш нещо. Защото откриеш ли веднъж твоя начин за справяне, научиш ли се как да го ползваш – вратите на живота са широко отворени пред теб. И всеки следващ път, когато попаднеш в реална ситуация, вече ще знаеш какво да правиш. 

Следователно най-важното е, че: колкото повече чакаш щастието да дойде, колкото повече се надяваш на чудо, то става все по-отдалечено и недостижимо.

(Д)Ефектът на старите навици

Най-често старите навици, които ни заобикалят се оказват пречка пред нещо ново, за което вече усещаме назряваща потребност. Например придобиването на ново умение, за което все не остава време; намерението за живот без цигари и алкохол; желание за срещи с хора и общуване очи в очи и други.

Често за решаването на даден проблем е нужна малко подкрепа, а друг път повече. Осъзнаването, че нещо не е наред с живота ти или с част от него е само началото, обаче не е достатъчно. За да има ползотворно и дългосрочно развитие, се изисква постоянство и последователност в действията. Понякога тази стъпка се оказва основен препъни-камък, а е много решаваща за вече започнатото. Опитът показва, че всяко начало е трудно и затова наличието на подкрепяща среда ще ти бъде от полза за стартиране на личната трансформация.

Дали става дума за избори в личния живот и кариерата, които носят щастието, увеличаване на доходите, личностното развитие, взаимоотношенията с партньора, с другите и т.н. Разрешаването на което и да е от тях ще окаже влияние върху всички останали сфери от живота.

До тук добре. Откъде да започна? 

В момента пазарът на услуги е наситен с най-различни предложения под всякаква форма – от лекции, през групи за взаимопомощ, тренинги и т.н. Изберете вашето нещо и опитайте! Изберете водещите, на които да се доверите; потърсете ги лично, поговорете с тях предварително, създайте си мнение или се доверете на оставените отзиви за тях; изберете удобно място на провеждане, или пък пропътувайте повече, ако нещо ви грабне. Следвайте интуицията си – няма случайни неща! 

Добре е да се запознаем с факта, че всички учим най-успешно чрез преживяване – например точно както когато се учиш да караш колело. В началото да балансираш е трудно, но когато има кой друг да застане зад теб, постепено се отпускаш и тръгваш сам когато си готов. Със сигурност няма как да се научиш да караш колело, ако не изпробваш. По същия начин е и в живота. 

Какво предстои?

Ние от Sentio.bg решихме да обединим на едно място теорията с добрите практики и разработихме собствена работеща програма на база нашите обучения, допълнителна подготовка и личната ни терапевтична практика. Целта на цялостната програма е да работим в различни сфери от живота; да разберем къде са слабите ни места и да научим как да ги претворим така, че да постигаме повече. Използваме най-различни техники от психодрама, арт-терапия, игрова терапия, фамилна терапия, коучинг. 

Възможностите и ползите за вас:

  • В поредицата от преживелищни срещи ще се докоснете до “Ефекта на групата”; 
  • Когато най-накрая изпробвате тези прости техники, на практика ще улесните и голяма част от живота си.
  • По този начин ще имате шанс да се впуснете в различни житейски ситуации от първо лице;
  • Освен това ще получите конкретни насоки, които спокойно можете да ползвате в ежедневието си.

Готови сме да споделяме с вас нещата, които сме научили до момента и дори повече – ще уважим желанието ви да споделяте този опит с вашите близки и познати.

Как да се включите?

За да се включите в групата на първо място стои желанието ви. Не е необходимо да имате предварителна подготовка.

С темите, както и продължителността ще се запознаете предварително, за да можете да изберете това, което е релевантно за вас. Също така атмосферата е лека, приятелска, свободна и поради тази причина подходяща за края на работния ден/седмица. 

За оптималната полза за вас, местата ще бъдат ограничени до 8 бр.

Програмата за м.февруари, както и условията за записване ще обявим в нашия календар на събитията.

Не пропускайте да харсате нашата страница във FB.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial