Тенденцията: „Нещо не ни върви сексът“…

Тенденцията: „Нещо не ни върви сексът“… Previous item Животът започва извън... Next item Какво представлява...

Ние, човешките същества имаме нещо много общо – всеки от нас има свои желания, за които се притеснява да помисли, да си ги признае, камо ли да говори за тях.

Ще ви разкажа нещо от моята практика с двойки, при които мотото „нещо не ни върви сексът“ се е установило като трайна тенденция.

Случва се както при партньори, които са в началото на връзката си, така и при двойки с дългогодишен опит. Нека опитаме да разгледаме заедно няколко гледни точки.

Проблемът:

От липса на здрава сексуалност страдат голяма част от жените и мъжете. Причините за това може да са най-разнообразни: от конфликти в ежедневието и семейството, напрежение в работата, до това как след появата на дете нещата може да „загрубеят“ още повече и разбира се има и други.

  • Много жени открито споделят, че имат сексуално желание, но се чувстват неудовлетвореност в този аспект от връзката, тъй като партньорът им „гледа само собствения си интерес“. Други казват, че не знаят как да подходят към него и не предприемат никога първата стъпка поради страх. Трети пък изпълняват поетия сексуален ангажимент без желание към този партньор, просто защото така трябва. Случва се да търсят удовлетворение другаде, което води до нещо по-дълбоко. Нека не пропускаме да отбележим и срама, който присъства почти винаги или пък лошия минал опит.
  • Сексуалното си желание определят като повишено и мъжете, но често то също е неудовлетворено. Причините са сходни – не знаят (да, буквално не знаят) как да задоволят партньорката си и в резултат проявяват пасивност в отношенията си с нея. Често причината за това поведение може да бъде страх да не се изложат в очите на дамата. Друга част от мъжете намират утеха в мимолетни контакти, където страхът вече не е от значение, тъй като втора среща обичайно не се случва. Някои се сблъскват с проблеми с ерекцията, което нерядко може да бъде отработено и в психотерапевтичен контекст.

Запомнете, че здравата сексуалност включва редовни полови контакти. Ако напрежението, породено от неудовлетворен порив продължава да расте във времето, то в голяма степен се отразява на целия ни живот и в един момент започваме да го усещаме го под различни физически форми – главоболие, умора, нервно напрежение, лошо настроение, а нерядко го “отнасят” децата и т.н. Повечето от дадените примери говорят за това, че и жените и мъжете имат сексуални желания, но ги потискат и в резултат на това страдат като личност, като двойка и като семейство.

Решението:

За да бъде човек щастлив и доволен от живота си, от първостепенно значение е да удовлетворява своите желания, сред които е и сексуалното.

Като начало опитайте с нещо просто – реорганизирате деня си така, че да разполагате с достатъчно време за усамотение. При желание от двете страни винаги се намира такова, а умората от работата или напрежението от трудния ден лесно могат да изчезнат веднага след една освежаваща интимност.

Ако срещате затруднения относно ясното разбиране на собствените желания и тези на партньора, обърнете се към психолог. С негова помощ ще научите как да се чувате и да бъдете чути по вашите най-лични теми.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial